niedziela, 11 listopada 2012

Jak zrobić kanapkę z Subway'a

Czy wy też czasami będąc w restauracji, fast-foodach itp., stwierdzacie: zrobię sobie takie w domu? Mnie ostatnio taka myśl naszła, gdy jadłam kanapkę w Subway’u. Postanowiłam zrobić kanapkę z kurczakiem teriyaki. Trochę czasu minęło zanim się za to zabrałam, ale wczoraj w końcu ją zrobiłam. Przepis na kurczaka zaczerpnęłam z bloga Dziecinnie Proste, a sos miodowo-musztardowy zapożyczyłam od Madame Edith. A oto przepis na 4 kanapki.
Kurczak

Co będzie potrzebne:

ok. 500g piersi z kurczaka;
100 ml maggi;
150 ml soku z ananasa;
łyżeczka imbiru;
łyżeczka granulowanego czosnku;
szczypta pieprzu;
2 łyżki cukru;
2 łyżki miodu;
łyżeczka musztardy Dijon;

1.Maggi i sok z ananasa wlewamy do miski. Dodajemy imbir, czosnek, pieprz, cukier, miód i musztardę. Wszystko mieszamy, do momentu, aż cukier się rozpuści.
2. Do uzyskanej marynaty wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i zostawiamy całość na 5-10 minut (ja zostawiłam na 10).
3. Po 10 minutach kurczaka wyciągamy z marynaty i pieczemy na patelni. Kurczak jest upieczony, gdy ma kolor brązowy.
Sos

Co będzie potrzebne:

3 łyżeczki musztardy (powinna być łagodna);
3 łyżeczki miodu;
3 łyżeczki oliwy z oliwek;
3 łyżeczki wody przegotowanej (ostudzonej);
3 łyżeczki octu winnego;

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kanapka

Co będzie potrzebne:

2 długie bagietki;
starty parmezan;
mieszanka sałat;
3 pomidory;
5 małych ogórków kiszonych; 

1. Rozgrzewamy piec do temp. 200 stopni.
2. Dzielimy bagietki na połowy i przecinamy je. Środek bagietek posypujemy niewielką ilością parmezanu.
3. Wkładamy bagietki do nagrzanego pieca na około 10 minut.
4. Po 10 minutach wyciągamy bagietki. W środek wkładamy sałatę, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Dodajemy wcześniej upieczonego kurczaka, całość posypujemy parmezanem i polewamy sosem.
Kanapka gotowa!:)

To, jakie warzywa dodacie, zależy od Waszej inwencji . Ja niestety nie przepadam za większością warzyw, dlatego w kanapce jest ich tak mało.

xoxo Julia




11 komentarzy:

  1. Domowe kanapki są najlepsze, przynajmniej wiesz co jesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też czasami tak robię , ostatnio hamburgery ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello dear,
    i did not know your blog, it's great!
    you have a new follower, follow me back?

    algopasaconmeryblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się i chętnie bym ją zjadła jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pysznie!
    Można zamówić...?

    OdpowiedzUsuń
  6. Marynata z maggi - profanacja i żenada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam miedzy sosem sojowym a maggi dużej róznicy nie widzę, jak ci sie nie podoba, użyj sosu sojowego, choć te w polskich sklepach nie sa zbyt dobre. To juz lepsza dobra maggi! A kanapka wyszła pyszna, tylko dodałam mniej miodu, cukru, bo marynata i sos były za słodkie jak dla mnie

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. NIEBO W GĘBIE!
    Dziekujęmy za przepis z moją dziewczyną, wyszło pysznie zjadłyśmy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczaka pieczemy na patelni? Chodziło o smażenie? Dodając jeszcze trochę tłuszczu, czy w samej marynacie?

    OdpowiedzUsuń