środa, 4 lipca 2012

Cynamonowe ciastka z dżemem brzoskwiniowym

Tak się składa, że od kilku lat brzoskwiń ci u nas pod dostatkiem. Nasze niewielkie drzewko w ogrodzie jest pod tym względem bardzo hojne. Nic więc dziwnego, że w naszej szafie w szafie w garażu (to nie błąd, w garażu stoi szafa, w której jest szafa, w której są przetwory) najwięcej jest brzoskwiń w syropie i dżemów brzoskwiniowych. Czasami naprawdę nie wiadomo, co robić z dżemami, bo na chlebie nam one nie smakują. Wolimy szynkę i ser. Wczoraj jednak wykorzystałam go do zrobienia ciastek. Wyszły pyszne! To, że do dzisiaj ostały się tylko dwie sztuki jest tego najlepszym dowodem. 



To będzie potrzebne:

450 g mąki;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
150 g cukru;
2 łyżki stołowe kakao;
50 g mielonych migdałów;
1 łyżeczka cynamonu;
2 jajka;
250 g masła;
200 g dżemu brzoskwiniowego (możecie wypróbować inne smaki dżemów);



  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, kakao, migdałów, cynamonu, jajek i masła zagniatamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny do zamrażarki.
  2. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy je i za pomocą wąskiej szklanki wycinamy z niego kółka. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  3. Blachę wykładamy papierem i pieczemy ciastka przez ok. 10 minut.
  4. Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Gdy ostygną, za pomocą dżemu brzoskwiniowego sklejamy po dwa kółka.



15 komentarzy:

  1. to ja poproszę dostawę takich pysznych ciastek do domu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moje drzewko brzoskwiniowe umarło :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przesadzaj z tymi kreseczkami ;)) A takie ciasteczka z chęcią bym zjadła ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam :P ...tylko jak tu piec w takie upały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa ja chce jesc <3
    haha przegladanie tego bloga w nocy nei jest dobrym pomyslem ;P
    haha
    buziaki!
    http://maybe-not2day.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo kucharzenie ! więc będę zaglądać, bo też uwielbiam to robić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak smakowicie wygladaja!:)a ogólnie, to świetny blog! :D wpadnij do mnie *: obserwuj, jeśli blog Ci się podoba :) masz twittera? follow? @viktoriapoland :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kurde ja to wogole nie umiem piec a takie ciach by sie z chęcią zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przydalyby mi sie teraz takie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a dziękuje=]
    smacznie wyglądają te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hmmmmhmhm... pychotka :) chyba pokuszę się i zrobię.

    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń