Dzisiaj piszemy do was z pochmurnego Trójmiasta. Właśnie
stoimy przed dylematem: wybrać się na Open’era czy nie. Chcemy, ale pogoda
średnio dopisuje. Szkoda nam trochę wybrać się tam i spędzić cały wieczór
chowając się przed deszczem. Dlatego teraz intensywnie nad tym myślimy i
próbujemy odsunąć proces decyzyjny w czasie. A w przerwie dzielimy się z Wami
przepisem na sałatkę z szynką prosciutto. To świetny pomysł na obiad w upalny
dzień. A gdzieś w Polsce pewnie dzisiaj taki jest ;)
To będzie potrzebne:
garść sałaty;
8 plasterków prosciutto;
mozzarella;
kilka pomidorków koktajlowych;
pieczywo na grzanki;
oliwa;
Na sos:
łyżka octu balsamicznego;
3 łyżki oliwy;
sól i pieprz;
- Pieczywo kroimy w dużą kostkę. Lekko skrapiamy oliwą i solimy. Układamy na blasze i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Mozzarellę kroimy w kostkę, szynkę zwijamy w ruloniki, pomidorki kroimy na połówki.
- Liście sałaty płuczemy, osączamy i układamy w misce, a na nich mozzarellę, szynkę i warzywa, polać sosem przyrządzanym z oliwy i octu, posypać grzankami.
chciałabym móc się wybrać na Open'era ;)
OdpowiedzUsuńa sałatka wygląda przepysznie!
Z przyjemnością podzielę się rzeszowskim słońcem, bo ja już dla odmiany nie mam czym oddychać.
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bardzo smakowicie, ja bym tylko zrezygnowała z szynki, bo mięsa nie jadam ;)
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńNice!
OdpowiedzUsuńsmakowicie!:)
OdpowiedzUsuńJedzonko wygląda tak smakowicie ,że aż mam ochotę coś zjeść:)
OdpowiedzUsuńps.dzięki za odwiedziny.Pozdrawiam:)
wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńbardzo mi się spodobało, obserwujemy ? :>
Mniam. Kiedyś muszę spróbować zrobić tą sałatkę. ;)
OdpowiedzUsuńłożesz Ty!!!! ale pychotka:))))
OdpowiedzUsuń