piątek, 6 lipca 2012

Sałatka z szynką prosciutto

Dzisiaj piszemy do was z pochmurnego Trójmiasta. Właśnie stoimy przed dylematem: wybrać się na Open’era czy nie. Chcemy, ale pogoda średnio dopisuje. Szkoda nam trochę wybrać się tam i spędzić cały wieczór chowając się przed deszczem. Dlatego teraz intensywnie nad tym myślimy i próbujemy odsunąć proces decyzyjny w czasie. A w przerwie dzielimy się z Wami przepisem na sałatkę z szynką prosciutto. To świetny pomysł na obiad w upalny dzień. A gdzieś w Polsce pewnie dzisiaj taki jest ;)


To będzie potrzebne:

garść sałaty;
8 plasterków prosciutto;
mozzarella;
kilka pomidorków koktajlowych;
pieczywo na grzanki;
oliwa;

Na sos:
łyżka octu balsamicznego;
3 łyżki oliwy;
sól i pieprz; 


  1. Pieczywo kroimy w dużą kostkę. Lekko skrapiamy oliwą i solimy. Układamy na blasze i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Mozzarellę kroimy w kostkę, szynkę zwijamy w ruloniki, pomidorki kroimy na połówki.
  3. Liście sałaty płuczemy, osączamy i układamy w misce, a na nich mozzarellę, szynkę i warzywa, polać sosem przyrządzanym z oliwy i octu, posypać grzankami. 

9 komentarzy:

  1. chciałabym móc się wybrać na Open'era ;)
    a sałatka wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością podzielę się rzeszowskim słońcem, bo ja już dla odmiany nie mam czym oddychać.
    Sałatka wygląda bardzo smakowicie, ja bym tylko zrezygnowała z szynki, bo mięsa nie jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedzonko wygląda tak smakowicie ,że aż mam ochotę coś zjeść:)
    ps.dzięki za odwiedziny.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie :D

    bardzo mi się spodobało, obserwujemy ? :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Kiedyś muszę spróbować zrobić tą sałatkę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. łożesz Ty!!!! ale pychotka:))))

    OdpowiedzUsuń