poniedziałek, 30 lipca 2012

Sernik z białą czekoladą


Dzisiaj chciałyśmy Wam pokazać metamorfozę świecznika. Niestety, Julia skasowała z aparatu zdjęcia „przed” i teraz próbuje je odzyskać. Nie wiadomo jednak czy się uda, dlatego, w ramach zastępstwa, przedstawiamy pyszny sernik z jagodami, który Julia zrobiła w ubiegłym tygodniu. Przepis pochodzi z sierpniowego numeru magazynu „Moje Gotowanie” i jest jednym z najpyszniejszych serników, jakie w życiu jadłyśmy, nie licząc tego, robionego przez babcię i dziadka ;) A już w środę wybieramy się na kilka dni do Krakowa. Jeśli znacie jakieś ciekawe, nieturystyczne, miejsca w tym mieście, chętnie się o nich dowiemy. Zdradźcie nam gdzie warto zjeść, co warto zobaczyć i gdzie wybrać się na zakupy.



To będzie potrzebne:



20 dag ciasteczek czekoladowych;
pełna łyżka kakao;
7 łyżek masła;
5 dag ciemnej czekolady;
30 dag jagód;
1 kg zmielonego twarogu;
30 dag białej czekolady;
1/3 szklanki cukru;
2 duże białka;
czubata łyżka mąki ziemniaczanej;



  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy kakao oraz masło roztopione z ciemną czekoladą, mieszamy.
  2. Masą wykładamy dno i boki formy, mocno dociskając. Wstawiamy do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowania masy. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni.
  3. Jagody szybko płuczemy o dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Twaróg mieszamy łyżką z roztopioną białą czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na przygotowany spód, na wierzch wysypujemy połowę jagód.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy 65-70 minut, aż masa zastygnie. Sernik od razu wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy, a następnie schładzamy (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia (true story). Przed podaniem posypujemy resztą jagód. 


8 komentarzy:

  1. jejkuuu to ciasto wygląda PRZEPYSZNIE <3
    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. ale mi smaku narobiłaś :) wygląda pysznie :) pozdrawiam i zapraszam http://thingsinfashionland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jagody, głównie z kremem jogurtowym i biszkoptami =)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj objadłam sie ciasta:D uwielbiam! moglabym jesc i jesc:D
    pyyyysznosci! ze tez nie potrafie piec:((((
    P.S. dodaje do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O retyyy, ale smakowicie wygląda!♥:)

    OdpowiedzUsuń