środa, 15 sierpnia 2012

Gofry drożdżowe z warzywami


Gofry najlepiej smakują nad polskim morzem. Z bitą śmietaną i owocami. To na nie wydałam moje pierwsze pieniądze, które dostałam od mamy, gdy wyjechałam na wakacje z babcią. Nie takie pieniądze, które mama dała babci, żeby mi kupowała podczas wyjazdu to, co będę chciała, tylko takie, które mogłam trzymać we własnym portfelu. Pamiętam też, że gdy miałam za nie kupić gofra, wybrałam najbardziej oszczędną wersję: z cukrem pudrem. Na drugim miejscu najlepszych gofrów są te, które jem w domu, tak jak nad morzem, z bitą śmietaną lub owocami, albo z nutellą. Wczoraj postanowiłam jednak wypróbować przepis na gofry wytrawne. Z warzywami, szynką i serem. I szczerze mówiąc, wyszły lepsze niż się tego spodziewałam. Mało tego, były naprawdę dobre;) 
 
To będzie potrzebne (przepis na 3 porcje, jednak mi wyszło 5):

150 g mąki orkiszowej;
200 g mąki pszennej;
20 g drożdży;
łyżeczka cukru;
300 ml letniego mleka;
250 g mieszanki z kukurydzy i groszku;
1/2 pęczka natki pietruszki;
czerwona papryka;
3 jajka;
2 łyżki oleju;
szczypta soli;
kilka liści sałaty;
2 pomidory;
250 g twarożku ziołowego;
6 plasterków wędzonej szynki (ja wzięłam schwarzwaldzką);
6 plasterków żółtego sera;

  1. Oba rodzaje mąki mieszamy w naczyniu i robimy w nich dołek. Drożdże kruszymy, wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i wyrabiamy na miękkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  2. Mieszankę warzyw odsączamy przez sitko. Myjemy natkę pietruszki i drobno siekamy. Myjemy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  3. Ciasto mieszamy z jajkami, olejem i solą na gładkie ciasto. Dodajemy groszek z kukurydzą oraz paprykę i pietruszkę. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
  4. W tym czasie myjemy sałatę i pomidory. Pomidory kroimy na cienkie plasterki. Gofry pieczemy w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy.
  5. Na trzech gofrach rozsmarowujemy twarożek ziołowy i obkładamy szynką, serem, liśćmi sałaty i pomidorami. Na wierzchu kładziemy drugiego gofra. Można również podzielić gofry na serduszka i przyrządzić je jako kanapki. 




Przepis pochodzi z książki „Słone i słodkie gofry. 70 nowych przepisów” Rose Marie Donhauser

6 komentarzy:

  1. Drożdżowych jeszcze nigdy nie robiłam, a chodzą ostatnio za mną właśnie jakieś słone pomysły na gofry ;)
    Może skorzystam z Twojego przepisu, bo tak apetycznie wygląda ;))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. gofry z warzywami... chyba nie =p ale z owocami uwieeelbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam wytrawnych - pyszne!
    Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie to wygląda ! Zawsze jadam gofry na słodko, muszę spróbować wersji wytrawnej :))
    Pozdrawiam i zapraszam: http://estheticsundries.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smacznie :)


    +zapraszam do mnie, bo nowa notka :)
    http://glossy-star.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. przesmacznie wygląda, na pewno wypróbujemy przepis. pozdrawiamy, dziewczyny z VOGUELE

    OdpowiedzUsuń