poniedziałek, 24 września 2012

Zapiekane brzoskwinie

Koniec lata to nie koniec sezonu na świeże owoce. To właśnie teraz są najsmaczniejsze śliwki, gruszki, winogrona i jabłka. Te ostatnie pojawiły się u nas już na przełomie lipca i sierpnia. Wtedy też Julia namiętnie zapiekała je z kruszonką. To był chyba najczęściej pojawiający się deser w naszym domu w czasie wakacji (nie licząc lodów). Dzisiaj z kolei Julia w podobny sposób przygotowała brzoskwinie, które moim zdaniem smakowały o niebo lepiej niż jabłka.

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Brzoskwinie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do brzoskwiń dodajemy cukier i wodę, smażymy, aż brzoskwinie staną się miękkie.

2. Do miski wrzucamy mąkę, masło i cukier puder. Zagniatamy.

3. Do żaroodpornego naczynia wkładamy brzoskwinie, posypujemy je kruszonką i wkładamy do piekarnika.

4. Pieczemy około 20 - 25 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Można podawać na gorąco z lodami waniliowymi ;)

Wypróbuj także nasz przepis na CYNAMONOWE CIASTKA Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM

Zachęcamy Was także do polubienia naszej strony na Facebooku KLIK

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju owoce pod kruszonka!!

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie,taki post o tej godzinie?, a przyrzekałam sobie, że przed snem żadnego jedzenia. Aż ślinka leci...Idę po czekoladę)-:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę smakowicie!!!kruszonka plus owoce to sukces murowany!

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany jak to ciasto pięknie wygląda zwłaszcza rozkrojone <3 :P ciasta i ciastka z kruszonką to moja słabość niestety :P uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda samkowicie, aż sama bym takie zrobiła ;)

    www.circlemotel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem tradycjonalistką, dlatego wolę jabłka, ale brzoskwniowego cuda spróbowałabym;)

    OdpowiedzUsuń