czwartek, 20 września 2012

Domowe hamburgery na dwa sposoby

Hamburgery w naszym domu zawsze były specjalnością taty, który robi je według przepisu Jammiego Olivera. Tata zaakceptował fakt, że jego hamburgery zostały zdeklasowane przez te, które jedliśmy w Krakowie. Niestety, a może na szczęście, teraz rośnie mu konkurencja w postaci dwóch córek. Musimy bowiem nieskromnie stwierdzić, że hamburgery z pesto, które wczoraj zrobiłyśmy nie ustępowały w niczym tym z Love Krove. I nawet tacie, który woli klasyczną wersję, bardzo smakowały, dzięki czemu nie usłyszałyśmy: „oddaj fartucha”, i możemy dalej rządzić się w kuchni.
 
To będzie potrzebne:

bułki do hamburgerów (można zrobić samemu, ale my poszłyśmy na łatwiznę i wykorzystałyśmy gotowe);
500 g mięsa mielonego;
rukola;
pesto (nam zostało jeszcze trochę z tarty z cukinią);
pół mozzarelli;
kilka plasterków sera tostowego;
czerwona cebula;
pomidor;
ogórki kiszone;
jajko;
bułka tarta;
ketchup + majonez;
sól, pieprz;
pół łyżeczki kminu rzymskiego;
1. Sól z pieprzem i kminem rzymskim ucieramy w moździerzu. W zmielonym mięsie robimy wgłębienie, wbijamy do niego jajko, wsypujemy przyprawy i odrobinę bułki tartej, a następnie zagniatamy mięso i formujemy z niego burgery. Nam wyszło 8 sztuk. 
2. Burgery smażymy z dwóch stron na oleju. Na chwilę przed końcem smażenia nakładamy na nie ser. Jeśli robicie wersję klasyczną wybierzcie ser tostowy, jeśli decydujecie się na pesto – mozzarellę. 
3. W piekarniku, opiekaczu lub mikrofalówce podgrzewamy przekrojone na dwie części pieczywo. My znowu poszłyśmy na łatwiznę i wykorzystałyśmy mikrofalówkę. 
4. Teraz czas na dodatki. Decydując się na klasycznego hamburgera, na spodnią część bułki układamy kolejno: rukolę, mięso z serem, pomidora, ogórka i czerwoną cebulę. W wersji z pesto, układamy kolejno: rukolę, pesto, mięso z serem. W obu przypadkach na końcu nakładamy ketchup wymieszany z majonezem i przykrywamy wierzchnią częścią bułki. 

7 komentarzy:

  1. Wiem że takie jedzonko jest mega nie zdrowe a na pewno nie jest dietetyczne ale co tam KOCHAM TO:) ale mi smaka zrobiłyście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My się pocieszamy tym, że domowe na pewno zdrowsze od tych z budek czy z Maca ;)

      Usuń
  2. mniam! :)

    KONKURS na moim blogu! do wygrania dowolny zegarek i dowolna bransoletka! :) zachęcam do wzięcia udziału :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za hamburgerami, ale domowe są na pewno o niebo lepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm kocham hamburgery :P te wyglądają nieziemsko apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe hamburgery, ale jestem leniwa i wolę wybrać się do Maca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama czasem robię domowe hamburgery, sama nawet smażę kotlety wołowe;) Ale moje tak ładnie nie wyglądają, pychotka!!!!

    OdpowiedzUsuń