Nie oszukujemy się i wiemy, że póki co, główną grupę osób
czytających naszego bloga stanowią znajomi i rodzina. Dlatego, gdy w zeszłym
tygodniu zasugerowano nam, że wszystko okej, ale ciągle tylko te ciasta i
ciasta, a człowiek czasami musi szybki obiad zrobić, wiedziałyśmy, co wkrótce
pojawi się na stronie. I oto jest pierwszy pomysł na błyskawiczny obiad.
Zapraszamy!
Cukinię
dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie mieszamy z
pesto i dwoma rozgniecionymi ząbkami czonku. Doprawiamy solą i pieprzem. Pesto
najlepiej zrobić samemu, jednak my nie dostałyśmy wszystkich potrzebnych
do niego składników (oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe), więc
wykorzystałyśmy gotowe pesto ze słoiczka.
Na
blasze rozkładamy ciasto francuskie tak, żeby brzegi były dość wysokie.
Pieczemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut).
Następnie wyjmujemy ciasto, układamy na nim pokrojoną w plastry mozzarellę
i cukinię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńKocham cukinię i zielone pesto :)
ja uwielbiam cukinię, muszę wypróbować wasz przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
NAJŁATWIEJ, NAJPROSCIEJ, NAJSZYBCIEJ I NAJTANIEJ :) LUBIE CUKINIE I CZESTO SMAZE SOBIE DO TEGO JAKIS KARTOFELEK ALBO KOTLECIK I JEST OBIAD :)
OdpowiedzUsuńNigdy tego nie jadłam :P Ale mnie zaintrygował wygląd tego jedzonka i chyba się skuszę na przygotowanie tego cudeńka :D
OdpowiedzUsuńDania z pesto są niesamowite. Tak właściwie pesto jest niesamowite, można je dodać do tak wielu dodatków!
OdpowiedzUsuń