sobota, 8 września 2012

Szybki obiad: tarta z cukinią i pesto

Nie oszukujemy się i wiemy, że póki co, główną grupę osób czytających naszego bloga stanowią znajomi i rodzina. Dlatego, gdy w zeszłym tygodniu zasugerowano nam, że wszystko okej, ale ciągle tylko te ciasta i ciasta, a człowiek czasami musi szybki obiad zrobić, wiedziałyśmy, co wkrótce pojawi się na stronie. I oto jest pierwszy pomysł na błyskawiczny obiad. Zapraszamy!
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie mieszamy z pesto i dwoma rozgniecionymi ząbkami czonku. Doprawiamy solą i pieprzem. Pesto najlepiej zrobić samemu, jednak my nie dostałyśmy wszystkich potrzebnych do niego składników (oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe), więc wykorzystałyśmy gotowe pesto ze słoiczka.
Na blasze rozkładamy ciasto francuskie tak, żeby brzegi były dość wysokie. Pieczemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). Następnie wyjmujemy ciasto, układamy na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i cukinię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. 

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! :)
    Kocham cukinię i zielone pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. NAJŁATWIEJ, NAJPROSCIEJ, NAJSZYBCIEJ I NAJTANIEJ :) LUBIE CUKINIE I CZESTO SMAZE SOBIE DO TEGO JAKIS KARTOFELEK ALBO KOTLECIK I JEST OBIAD :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy tego nie jadłam :P Ale mnie zaintrygował wygląd tego jedzonka i chyba się skuszę na przygotowanie tego cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dania z pesto są niesamowite. Tak właściwie pesto jest niesamowite, można je dodać do tak wielu dodatków!

    OdpowiedzUsuń