Najlepsze ciasto? Czekoladowe! Samo smakuje
idealnie, ale jest tyle dodatków, z którymi czekolada się świetnie komponuje
(maliny, truskawki, jagody, orzechy, daktyle, pomarańcze itp.), że czasami
ciężko zrezygnować z dodania choćby jednego z nich. Julia zrobiła ostatnio
bardzo proste ciasto czekoladowe, przekładane śmietaną i dżemem malinowym.
Wyszło pyszne, a dodatki sprawiły, że nie było ono zbyt słodkie i suche.
To będzie potrzebne:
Ciasto:
2 łyżeczki oleju;
4 łyżeczki proszku do pieczenia;
4 duże jajka, lekko roztrzepane;
3 łyżki mleka;
Nadzienie:
290 ml śmietanki tortowej;
słoik dżemu malinowego;
cukier puder do dekoracji;
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę natłuszczamy olejem i posypujemy dwiema łyżkami mąki.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, margarynę i mleko. Miksujemy, aż masa stanie się miękka i gładka.
- Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez 25 minut, aż wierzch ciasta stanie się sprężysty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wyjmujemy ciasto z formy i kroimy go na dwie części tak, aby powstały nam dwa spody. Ubijamy śmietanę i nakładamy ją na jeden płat ciasta. Na śmietanę nakładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim płatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
I na koniec mała prywata. Julia bierze udział w konkursie. Jeśli chcecie pomóc wejdźcie na tę stronę i zagłosujcie na zdjęcie numer 2.
Wygląda obłędnie, uwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńZagłosowałam :)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńW sobotę będę piekła tort czekoladowo jagodowy. Jak się uda zamieszczę posta z nim w roli głównej ;)
Omomom! Daj mi to ciasto! Wzdycham nad słodyczami, ale nie moge bo jestem na diecie! :/
OdpowiedzUsuńOBSERWUJE
musi być pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do obserwowania!
OMG ale bym zjadła kawałek albo i dwa :D
OdpowiedzUsuńja dziś piekłam też ciasto czekoladowe, ale nie wyszło takie reprezentatywne jak Wasze, coś się na mnie w czasie pieczenia obraziło;)
OdpowiedzUsuń