Czy wy też czasami będąc w restauracji, fast-foodach itp.,
stwierdzacie: zrobię sobie takie w domu? Mnie ostatnio taka myśl naszła, gdy
jadłam kanapkę w Subway’u. Postanowiłam zrobić kanapkę z kurczakiem teriyaki. Trochę
czasu minęło zanim się za to zabrałam, ale wczoraj w końcu ją zrobiłam. Przepis
na kurczaka zaczerpnęłam z bloga Dziecinnie Proste, a sos
miodowo-musztardowy zapożyczyłam od Madame Edith. A oto przepis na 4
kanapki.
Kurczak
Co będzie potrzebne:
Co będzie potrzebne:
ok. 500g piersi z kurczaka;
100 ml maggi;
150 ml soku z ananasa;
łyżeczka imbiru;
łyżeczka granulowanego czosnku;
szczypta pieprzu;
2 łyżki cukru;
2 łyżki miodu;
łyżeczka musztardy Dijon;
1.Maggi i sok z ananasa wlewamy do miski. Dodajemy
imbir, czosnek, pieprz, cukier, miód i
musztardę. Wszystko mieszamy, do momentu, aż cukier się rozpuści.
2. Do uzyskanej marynaty wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka
i zostawiamy całość na 5-10 minut (ja zostawiłam na 10).
3. Po 10 minutach kurczaka wyciągamy z marynaty i pieczemy na patelni. Kurczak
jest upieczony, gdy ma kolor brązowy.
Sos
Co będzie potrzebne:
3 łyżeczki musztardy (powinna być łagodna);
3 łyżeczki miodu;
3 łyżeczki oliwy z oliwek;
3 łyżeczki wody przegotowanej (ostudzonej);
3 łyżeczki octu winnego;
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do
uzyskania jednolitej masy.
Kanapka
Co będzie potrzebne:
2 długie bagietki;
starty parmezan;
mieszanka sałat;
3 pomidory;
5 małych ogórków kiszonych;
1. Rozgrzewamy piec do temp. 200 stopni.
2. Dzielimy bagietki na połowy i przecinamy je. Środek
bagietek posypujemy niewielką ilością parmezanu.
3. Wkładamy bagietki do nagrzanego pieca na około 10 minut.
4. Po 10 minutach wyciągamy bagietki. W środek wkładamy
sałatę, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Dodajemy wcześniej upieczonego
kurczaka, całość posypujemy parmezanem i polewamy sosem.
Kanapka gotowa!:)
To, jakie warzywa dodacie, zależy od Waszej inwencji . Ja niestety nie
przepadam za większością warzyw, dlatego w kanapce jest ich tak mało.
xoxo Julia
Domowe kanapki są najlepsze, przynajmniej wiesz co jesz :)
OdpowiedzUsuńteż czasami tak robię , ostatnio hamburgery ;)
OdpowiedzUsuńHello dear,
OdpowiedzUsuńi did not know your blog, it's great!
you have a new follower, follow me back?
algopasaconmeryblog.blogspot.com
podoba mi się i chętnie bym ją zjadła jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyszły pysznie!
OdpowiedzUsuńMożna zamówić...?
Marynata z maggi - profanacja i żenada
OdpowiedzUsuńJa tam miedzy sosem sojowym a maggi dużej róznicy nie widzę, jak ci sie nie podoba, użyj sosu sojowego, choć te w polskich sklepach nie sa zbyt dobre. To juz lepsza dobra maggi! A kanapka wyszła pyszna, tylko dodałam mniej miodu, cukru, bo marynata i sos były za słodkie jak dla mnie
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpyszne palce lizać !!!!!!!!!!!!!!]
OdpowiedzUsuńNIEBO W GĘBIE!
OdpowiedzUsuńDziekujęmy za przepis z moją dziewczyną, wyszło pysznie zjadłyśmy ze smakiem :)
Kurczaka pieczemy na patelni? Chodziło o smażenie? Dodając jeszcze trochę tłuszczu, czy w samej marynacie?
OdpowiedzUsuń